Prezentare

Alexandria Librării este una dintre cele mai importante rețele de librării din țară. Apărută în urmă cu 6 decenii ca ”Centrul de librării”, compania deține în acest moment 30 de magazine specializate în 11 județe din România: Suceava (punctul de plecare și centrul de management), Botoşani, Bacău, Iași, Vrancea, Buzău, Vâlcea, Sibiu, Arad, Mureș și Hunedoara, suprafața totală de vânzare fiind de peste 11.000 mp.

Brandul ”Alexandria Librării” și actuala identitate vizuală au luat naștere în anul 2004. Numele amintește de Marea Bibliotecă din Alexandria.

Alexandria Librării își centrează, așadar, activitatea pe carte și pe evenimente legate de aparițiile editoriale, însă produsele de papetărie, birotică, instrumentele de scris, jucăriile, creează un mix de care suntem cu adevărat mândri. Sloganul Alexandria Librării: ”Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu” a devenit laitmotivul acțiunilor noastre.

Alexandria Librării crede în misiunea sa, crede cu putere în rolul pe care îl ocupă lectura în dezvoltarea individuală dar și a societății în ansamblu. Suntem o echipă tânără, dinamică, cu viziune. Proiectul ”Alexandria Librării” este un proiect realizat în timp, cu pași mărunți dar chibzuiți, aflat în continuă expansiune.

Biblioteca din Alexandria a fost un foarte important centru cultural, poate cel mai mare al lumii antice, unde filosofii și oamenii de știință ai vremii se întâlneau în căutarea cunoașterii. Nu se poate vorbi de Alexandria, fără a se pomeni despre, dacă nu cea mai mare, cu siguranță cea mai cunoscută bibliotecă a lumii antice. Odată cu pieirea ei în circumstanțe încă nelămurite complet, a murit și o parte din sufletul omenirii. Aici, cultura a înflorit sub patronajul dinastiei ptolomeice și a funcționat pentru mult timp ca un centru important de educație, cel puțin până la cucerirea Egiptului de către romani și, probabil, câteva secole după. Funcționând, de asemenea, și ca o instituție de cercetare, rafturile bibliotecii adăposteau importante lucrări de matematică, astronomie, fizică sau științe naturale. Aici a apărut pentru prima dată conceptul de metodă științifică și tot aici a fost pus în practică. În vremea respectivă, Alexandria găzduia cea mai mare comunitate evreiască din lume, iar orașul a devenit locul unde a luat naștere Septuaginta, prima traducere grecească a bibliei evreiești.

Circumstanțele în care o mare parte din cultura și cunoștințele lumii antice au dispărut mistuite de foc, nu se cunosc cu exactitate. Atât părerile, cât și taberele sunt împărțite în rândul istoricilor. Cele patru variante îmbrățișate de către cercetători, istorici și oameni de știință sunt acestea: fie a fost distrusă în timpul războiului alexandrian din anul 48 i.Hr., fie în timpul atacului aurelian din secolul III d.Hr., fie ca urmare a decretului dat de Theophilus în anul 391 d.Hr.., sau, în cele din urmă, în timpul cuceririi musulmane din anul 642 d.Hr. Sau mai tarziu…

Diferențele mari între ani sunt date de numărul mic de documente care menționează acest eveniment, însă care oferă circumstanțe distincte dezastrului. Chiar dacă nu vom afla niciodată cu exactitate anul în care am fost vaduviți de una dintre cele mai mari moșteniri culturale ale omenirii, știm cu siguranță ce am pierdut atunci. Pentru a onora și a comemora unul dintre primele centre de învățământ ale lumii, în apropierea locului în care se presupune că a existat Biblioteca, a fost ridicată în anul 2002, o altă bibliotecă, denumită Bibliotheca Alexandrina.

Citeste si distribuie. Daca nu citesti la timp, intelegi prea tarziu!